Alexandra 22 år gammal är en före detta Tranås bo som studerar civilekonom andra året på Linköpings universitet. Alexandra fick tips om att anmäla sig på Unga Akademikers hemsida. Efter att hon har skapat en profil så kunde hon se vilka företag ville hon söka sommarjobb på. Hon hade många företag att välja på men till slut hamnade på OEM Automatic. På OEM trivs Alexandra jättebra och hennes arbetsuppgifter på ekonomiavdelningen är att jobba med kundreskontra, kreditupplysning och lite koll på börsen.

– Jag tycker det är en otrolig bra möjlighet för alla studenter att kunna båda komma tillbaka till hemort och skaffa ett bra nätverk som kan leda till framtida arbetsplats.

Martin Karlsson ekonomichef på OEM Automatic tycker

– Unga Akademiker gör ett viktigt uppdrag som gynnar Tranås kommun och näringslivet. Att ta tillbaka talangerna är inte lätt men ett samarbete med Unga Akademiker kommer vi lyckas bra, det gynnar Tranås och Tranås företag.

Projektet handlar även om att skapa en sund, diversifierad och långsiktigt hållbar arbetsmarknad i medlemskommunerna. Det gynnar det lokala näringslivet och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Vi vill tydliggöra för våra studerande att det finns kvalificerade jobb på hemmaplan och vi vill ge företagen en möjlighet att rekrytera medarbetare som har en lokal förankring. 

Unga Akademiker är finansierat av Tranås United, Vetlanda kommun, Värnamo kommun, Region Jönköpings län samt Sparbanksstiftelsen Alfa. Efter projektets tre år kommer det finnas möjlighet för andra kommuner att ansluta sig.