För akademiker

Du som är från någon av våra samarbetskommuner och som studerar på högskola eller universitet är välkommen att skapa en profil här på Unga Akademiker. Du fyller i lite grundläggande uppgifter om dig själv och presenterar dig för potentiella arbetsgivare. Du kan också ladda upp ditt CV.

När du har skapat din profil kan de företag som anslutit sig till tjänsten hitta dig och läsa dina uppgifter. De kan kan ta kontakt med dig och erbjuda exempelvis en praktikplats eller kanske ett sommarjobb.

Du får också obegränsad tillgång till all information om våra partnerföretag. Du kan se om de söker personer med just din utbildning och även läsa mer om deras verksamhet och hur de jobbar. Du hittar också kontaktuppgifter så att du enkelt kan höra av dig och berätta mer om dig själv.

För företag

Genom att registrera en företagsprofil så får du tillgång till hela vårt register med akademiker från din ort. Du kan läsa deras presentationer, kolla in deras CV och läsa mer om deras ambitioner i sitt framtida yrkesliv.

Du får också möjlighet att presentera ditt företag för potentiella framtida medarbetare. Du kan ange vilken bransch ni är verksamma i och vilka kompetenser ni kommer att efterfråga den närmaste tiden. Detta är ett mycket bra sätt att marknadsföra sig som arbetsgivare och att nätverka och skapa en relation med ambitiösa ungdomar.

Förutom att ditt företag måste finnas i någon av våra samarbetskommuner så har vi tre grundläggande krav vi ställer för att du ska få registrera dig hos oss.

  • Ni ska ha kollektivavtal
  • Ni behöver ha ett dokumenterat värdegrundsarbete
  • Ni måste aktivt jobba med hållbarhetsfrågor

För kommun

Idag finns Unga Akademiker (UA) i tre kommuner: Vetlanda, Värnamo och Tranås. UA är ett projekt som pågår fram till och med 2024, ett av projektets mål är att få spridning och att fler kommuner ska vilja ansluta sig till UA.
 
Något de tre samverkanskommunerna har gemensamt är att den yngre befolkningen flyttar från kommunerna när det blivit dags att studera vid högskola/universitet, och sen flyttar de sällan tillbaka. Vi tror att detta delvis beror på att akademikerna inte har tillräckligt god kännedom om det lokala näringslivet i sin hemkommun.
 
Genom UA skapar vi ett forum där företag blir synliga för akademiker som söker sommarjobb, praktikplats, examensarbete etc. Får vi företagen och akademikerna att skapa värdefulla kontakter tidigt under studierna så tror vi att dessa akademiker är mer benägna att tacka ja till en tjänst i sin hemkommun efter avslutade studier.
 
Är ni också en kommun med samma dilemma? UA är ett utmärkt sätt för kommuner att bidra till att lösa denna problematik. UA medför att kommunen:

  • Knyter till sig blivande hemvändare
  • Får en höjd utbildningsnivå
  • Gynnar kommunens och företagens attityder och relationer till akademiker.
  • Får ökad inflyttning och positiv befolkningstillväxt

Vill er kommun ansluta er till UA? Just nu arbetar vi med upplägg för att fler kommuner ska kunna ansluta sig till plattformen. Kontakta info@ungaakademiker.se så berättar vi mer.